A8 Parts Forum  

Go Back   A8 Parts Forum > A8 D2 > D2 - Transmission

D2 - Transmission Gearboxes, diffs, drive shafts.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11th August 2018, 02:21 PM
quattrofrank quattrofrank is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 18
Default Tiptronic not engaging

Hello

I recently bought an 97 3.7 quattro with 01V gearbox and tiptronic.
When shifting to tiptronic mode nothing happens.

I have checked with vagcom and when I shift to tiptronic the tcu register this, also when changing up and down.

No fault codes on the transmission except for load signal error message from ecu. This is because I have a problem with the maf (singal too high). Have ordered a new one.

Any toughts on why tiptronic isnt working? Could it be because of the maf error?
Reply With Quote
  #2  
Old 11th August 2018, 05:54 PM
B@fink B@fink is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Yorkshire
Posts: 421
Default

some time ago I unplugged my MAF to give it a clean and didn't quite get the plug back together correctly when I reassembled it. No other warning lights came on during the short test drive before I realised I'd not got the plug in correctly but when it wasn't connected it disabled the tiptronic. Once it was back together properly tiptronic worked again. I don't know if the MAF is stopping yours working but if the MAF has a fault and isn't working correctly it might well be the cause.
__________________

PF late '97 D2 2.8 Aluminium Silver. Solar roof, Full Heated Leather, Double Glazing, 17" wheels, Sports Steering Wheel, Cruise, Blinds, Bose sound.

Last edited by B@fink; 11th August 2018 at 05:58 PM.
Reply With Quote
  #3  
Old 11th August 2018, 08:40 PM
quattrofrank quattrofrank is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 18
Default

Thats what I was hoping for, you made my day
Hopefully the maf will arrive next week and everything is sorted
Reply With Quote
  #4  
Old 20th August 2018, 04:54 PM
quattrofrank quattrofrank is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 18
Default

I received the new maf today and I can confirm that a defective maf keeps the tiptronic from working.
Reply With Quote
  #5  
Old 20th August 2018, 07:47 PM
Regulus Regulus is offline
Senior Member
 
Join Date: Apr 2017
Location: Varmland, Karlstad region, Sweden
Posts: 321
Default

Good news that it is now working properly
__________________

Johannes
_________
Audi S8 -99, Pearlescent, Alcantara/silk napa leather, Burr walnut insert, Alcantara roof lining upper pack
-----
Jeep Grand Cherokee -98
Reply With Quote
  #6  
Old 20th August 2018, 09:42 PM
B@fink B@fink is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Yorkshire
Posts: 421
Default

1 part, 2 fixes. Bargain! Glad it's working again.
__________________

PF late '97 D2 2.8 Aluminium Silver. Solar roof, Full Heated Leather, Double Glazing, 17" wheels, Sports Steering Wheel, Cruise, Blinds, Bose sound.
Reply With Quote
  #7  
Old 21st August 2018, 01:06 PM
quattrofrank quattrofrank is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 18
Default

Yes, I love easy fixes and package deals
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 03:56 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.