A8 Parts Forum  

Go Back   A8 Parts Forum > A8 D3 > D3 - Interior Electrics

D3 - Interior Electrics Airbags, Sensors, climate modules, instrument clusters, switches etc

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 5th February 2016, 11:30 AM
3.7 slp 3.7 slp is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 197
Default symptoms of a bad starter

Hi all

ok what I have had for the past few months on a cold start is that most time regardless of if I use the stop-start button or the key is a long delay in the car firing up. I turn the key or push the button and for 3-4 seconds nothing and then she starts up and when this happen I also get the EPC light staying on. This is only from a cold start.

...I'm thinking starter motor ..but would like to know want the members think
....do the symptoms sound like the starter .

Thanks for the help and input all
Steve
Reply With Quote
  #2  
Old 5th February 2016, 11:49 AM
Delboy's Avatar
Delboy Delboy is offline
Senior Member
 
Join Date: Aug 2013
Location: Lowestoft, Suffolk
Posts: 2,487
Default

Have you got a scan? seems like a strange fault your describing there and i struggle to see the connection so a scan would be the best place to start
__________________
Del

Reply With Quote
  #3  
Old 5th February 2016, 12:06 PM
3.7 slp 3.7 slp is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 197
Default

Hi Yep sorry should have said my local specialist checked it out and it showed

1 electrical fault
2 starter not turning

I cant recall the code but that was what was shown.


also its a new battery fitted so have ruled that out.

Last edited by 3.7 slp; 5th February 2016 at 12:08 PM.
Reply With Quote
  #4  
Old 5th February 2016, 12:10 PM
Delboy's Avatar
Delboy Delboy is offline
Senior Member
 
Join Date: Aug 2013
Location: Lowestoft, Suffolk
Posts: 2,487
Default

yeah without a vcds scan cant even give you a place to start, starter not turning could be something else like a bad relay so would need vcds scan
__________________
Del

Reply With Quote
  #5  
Old 5th February 2016, 12:19 PM
3.7 slp 3.7 slp is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 197
Default

Quote:
Originally Posted by Delboy View Post
yeah without a vcds scan cant even give you a place to start, starter not turning could be something else like a bad relay so would need vcds scan
They did do the vagcom scan and also replaced 2 of the starter motor relays. one was under the steering wheel and the other under the glove box. But did not seem to work.
Reply With Quote
  #6  
Old 5th February 2016, 09:50 PM
Architex_mA8tey's Avatar
Architex_mA8tey Architex_mA8tey is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2009
Location: London/Oxford/Swindon
Posts: 7,544
Default

I've seen this before on D3's and there's a thread somewhere on here where at least 1 person replaced their starter motor finally (which apparently isn't the nicest/easiest of jobs) and that cured the issue.

Having said that their issue related mainly to warm starts after using the car for a journey then re-starting again and there was a similar delay of a few seconds with no action and sometimes a click, then the car would start ok randomly a few times later
__________________

Confidence is the feeling you have before you know better . . . .
Audi A8 D2 3.7 Quattro Sport 1999 FL - Melange
20" x 9" Bentley GTC Wheels with 385mm W12 Front Discs & Bentley Caliper Covers, Front Lowered on Coilovers, Xenons, Combined DRLs and LED Foglights to modified OEM front fog lamp position, Alcantara/Leather, Full Black Alcantara headlining + pillars and blind shelf, Bespoke Flat Bottomed Sports Steering Wheel, Dark Myrtle Wood, Autodim Mirrors, Bose, Blinds, Digital TV, Ski Hatch, Modified rear exhaust section for extra V8 Burble
Next - Clean Car, Phantom Aeriel, Clean Car again, Fit Variable Back Box with remote control on/off Loudness, RNS-e, Clean Car again!
Audi A8L D3 4.2 Petrol with LPG - Oyster Grey
Audi A8L D4 FL 4.0T Petrol twin turbo - Havana Black
and some other A8's A8L's and Mercs
Reply With Quote
  #7  
Old 6th February 2016, 07:48 AM
3.7 slp 3.7 slp is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 197
Default

Yes think I remember that post. Mine seems fine of warm starts its just the
Cold ones that seem to give a problem. Also the. Colder the weather is the
longer the delay is.
Reply With Quote
  #8  
Old 6th February 2016, 11:51 AM
tc4332's Avatar
tc4332 tc4332 is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2014
Location: Wigan, Greater Manchester, UK
Posts: 2,041
Default

From a natural oil burner,
is it waiting for the glow plug cycle?
__________________
Ray at Wigan Pier

2014 A8L D4 4.0TFSI Gold (Sticker says "Beige") Can't leave you in a black smoke cloud anymore..
In progress, Nothing left to do.



Gone 2004 A8 D3 3.0 TDI. Ebony Pearl Black (with little bits of other colours and glitter)
Reply With Quote
  #9  
Old 6th February 2016, 11:52 AM
Architex_mA8tey's Avatar
Architex_mA8tey Architex_mA8tey is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2009
Location: London/Oxford/Swindon
Posts: 7,544
Default

Quote:
Originally Posted by 3.7 slp View Post
Yes think I remember that post. Mine seems fine of warm starts its just the
Cold ones that seem to give a problem. Also the. Colder the weather is the
longer the delay is.
Hmm that may be related to bad earth to the car or starter perhaps? have you check the state of those?
__________________

Confidence is the feeling you have before you know better . . . .
Audi A8 D2 3.7 Quattro Sport 1999 FL - Melange
20" x 9" Bentley GTC Wheels with 385mm W12 Front Discs & Bentley Caliper Covers, Front Lowered on Coilovers, Xenons, Combined DRLs and LED Foglights to modified OEM front fog lamp position, Alcantara/Leather, Full Black Alcantara headlining + pillars and blind shelf, Bespoke Flat Bottomed Sports Steering Wheel, Dark Myrtle Wood, Autodim Mirrors, Bose, Blinds, Digital TV, Ski Hatch, Modified rear exhaust section for extra V8 Burble
Next - Clean Car, Phantom Aeriel, Clean Car again, Fit Variable Back Box with remote control on/off Loudness, RNS-e, Clean Car again!
Audi A8L D3 4.2 Petrol with LPG - Oyster Grey
Audi A8L D4 FL 4.0T Petrol twin turbo - Havana Black
and some other A8's A8L's and Mercs
Reply With Quote
  #10  
Old 6th February 2016, 07:35 PM
3.7 slp 3.7 slp is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 197
Default

I did have my garage check it over and all looked good. I have found that it seems to start well with the key but when using the stop start button there is a delay. I was think of changing the button. I have one that I picked up from A8 parts. But I could not see how to remove the connection from the old one. I did not want to break it. Would anyone know how to disconnect the connection from the start stop button once I have removed the consol ( which was very easy )
Thanks for the tips
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 10:33 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.