A8 Parts Forum  

Go Back   A8 Parts Forum > A8 D4 > D4 - Engine Bay

D4 - Engine Bay Everything under the bonnet

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 1st May 2018, 02:33 PM
GlynH GlynH is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 176
Default 0378 - Coolant Circulation Pump VCDS error?

Hi there,

Ever since I bought the car I have had this fault;

0378 - Coolant Circulation Pump
B10D0 04 [009] - Internal System Fault
Confirmed - Tested Since Memory Clear
Freeze Frame:
Fault Status: 00000001
Fault Priority: 3
Fault Frequency: 4
Reset counter: 111
Mileage: 148677 km

I am guessing this is not the main water pump but a secondary/auxiliary pump?

Also guessing this is 12v powered and not belt driven.

I have Googled and see that in most cases the fault manifests itself with the in-car heating blowing cold air but on mine the HVAC works perfectly blowing nice & warm when the weather is cold.

Where is this coolant circulation pump located and is it easy to test?

I have scanned the manual and don't see a separate control fuse listed for it.

Any help/guidance etc. would be much appreciated.

Thanks & kind regards,
-=Glyn=-
Reply With Quote
  #2  
Old 1st May 2018, 07:20 PM
Joe2.0E Joe2.0E is offline
Senior Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Ireland
Posts: 350
Default

This may be covered already somwhat in "D4 - Common Faults - Wiring Loom" and "D4 - Everything Else - Heater Woes".
In my case, I hadn't noticed anything wrong but it showed up as a fault code when the car was scanned during a routine service.
It was under warranty at the time but it wasn't expensive anyway.
I can't say I noticed any difference after it was replaced, the garage suggested that the car should warm up faster.
Reply With Quote
  #3  
Old 1st May 2018, 08:12 PM
paulrstaylor paulrstaylor is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Manchester
Posts: 851
Default

Quote:
Originally Posted by Joe2.0E View Post
This may be covered already somwhat in "D4 - Common Faults - Wiring Loom" and "D4 - Everything Else - Heater Woes".
In my case, I hadn't noticed anything wrong but it showed up as a fault code when the car was scanned during a routine service.
It was under warranty at the time but it wasn't expensive anyway.
I can't say I noticed any difference after it was replaced, the garage suggested that the car should warm up faster.
Ditto this, also repaired under warranty - seemed a quick easy job
Reply With Quote
  #4  
Old 2nd May 2018, 01:09 PM
GlynH GlynH is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 176
Default

Yeah I did see a couple of mentions in other threads after I posted this yesterday.

When I spoke to the dealer I was told they can't just order the pump but must diagnose & report to the factory first.

Makes me wonder if there is a specific reason for this given the horror stories about water coming out of wiring harnesses?

Where exactly is this pump located on the D4?

Thanks & kind regards,
-=Glyn=-
Reply With Quote
  #5  
Old 3rd May 2018, 08:38 AM
Albert_Swafega Albert_Swafega is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: South Yorkshire
Posts: 28
Default

did mine the other year...

http://forum.a8parts.co.uk/showpost....1&postcount=10
__________________
2011 A8 Executive 3.0 TDI Quattro
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 04:25 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.