A8 Parts Forum  

Go Back   A8 Parts Forum > Our Other Audi Friends > Q7 4L

Q7 4L 2006 To 2015

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 27th December 2023, 01:50 PM
pete-p's Avatar
pete-p pete-p is offline
Senior Member
 
Join Date: Feb 2016
Location: Bristol
Posts: 662
Default Glow Plug Control Module

I'm having trouble starting the engine when warm, usually when making a couple of stops it'll struggle to turn over. A scan has shown the glow plug control module to have a fault, see image.

The issue I have is I don't know where this is located or what it looks like on a 2011 4.2tdi Q7! Is it a relay (in the relay box under the bonnet) or an actual module maybe under the ECU? Any help would be appreciated.

I guess another thing would be, could something else be causing this fault to show?

Click image for larger version

Name:	Screenshot_2023-12-27-13-51-03-221_com.voltasit.obdeleven.jpg
Views:	175
Size:	126.8 KB
ID:	30103
__________________
Cars...
'93 Audi Coupe 2.0 Alpine White (sold)
'99 Audi S4 Merlin Purple - K04 upgrade to 412hp (sold)
'00 Audi S8 Agate Grey (Sold )
'11 Audi Q7 4.2tdi Unknown Red (Classic Red Pearl Effect - thanks MJ)

Reply With Quote
  #2  
Old 27th December 2023, 04:16 PM
ainarssems ainarssems is offline
Senior Member
 
Join Date: Aug 2010
Location: Rushden, Northants
Posts: 3,808
Default

That voltage 8.44V looks a bit low, that would explain the struggle to turn over and the error might be just the result of low voltage. Check the battery condition and charge level and connections from battery
__________________
Currently 8less
2011 Q7 S Line 3.0TDI, 2016 Tesla Model S 90D

8 history:
2006 A8 Sport 4.2TDI quattro SOLD,
1997 S8, reached end of life with gearbox failure
Reply With Quote
  #3  
Old 27th December 2023, 06:21 PM
steamship's Avatar
steamship steamship is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2013
Location: Londonderry, Northern Ireland
Posts: 2,969
Default

Quote:
Originally Posted by pete-p View Post
The issue I have is I don't know where this is located or what it looks like on a 2011 4.2tdi Q7! Is it a relay (in the relay box under the bonnet) or an actual module maybe under the ECU? Any help would be appreciated.
According to ETKA, it is indeed a relay, where you stated. The part number depends on engine code, which are as follows for the 4.2tdi:

CCFA - Part# 038907281B or 04L907282B - stamped 457
CCFC - Part# 4L1907282 or 4L1907282A - stamped 652

I would double check which you have before proceeding (as ETKA can sometimes be wrong).
__________________
2001 A8 D2 FL 3.7 Q - LPG Conversion, Engine: AKC, Gearbox:FBB, Colour:LY5X Aqua Blue pearl effect, Interior:WJ light beige/dark beige valcona leather with burr walnut inserts

My DIY jobs - Replaced alarm horn, Replaced Coolant Temp sensor, Updated RNS-D firmware, Installed Reversing Camera and Digital TV, Dashcam Installation, Retrofitted Rear Blinds, Auto-Dimming Rear View Mirror, Chrome Boot Struts

Sold! 2008 S8 D3 5.2 V10 - Engine: BSM, Gearbox:KLW, Colour:LY7F Suzuka Grey Pearl Effect, Interior:Black/Black with Silver/Black valcona leather with carbon atlas inserts, Bang & Olufsen, Heated windscreen, Soft-close doors, TV, DAB, AMI, Quad Zone, Auto Boot, Auto dim Mirrors, Keyless entry, PDC with rearview camera, AFS II Headlights

My DIY jobs - Fan Jet Windscreen Washers, Retrofitted Electric Side Blinds
Reply With Quote
  #4  
Old 28th December 2023, 10:28 AM
pete-p's Avatar
pete-p pete-p is offline
Senior Member
 
Join Date: Feb 2016
Location: Bristol
Posts: 662
Default

Quote:
Originally Posted by ainarssems View Post
That voltage 8.44V looks a bit low, that would explain the struggle to turn over and the error might be just the result of low voltage. Check the battery condition and charge level and connections from battery
I thought that too, battery health according to MMI was 90% but might not be a very reliable indicator, perhaps it's dropping voltage after a couple of starts with short journeys. I wish they had kept the voltage gauge in cars!

It's an EFB battery about a year old but has been run down a few times due to an electrical drain somewhere.

Quote:
Originally Posted by steamship View Post
According to ETKA, it is indeed a relay, where you stated. The part number depends on engine code, which are as follows for the 4.2tdi:

CCFA - Part# 038907281B or 04L907282B - stamped 457
CCFC - Part# 4L1907282 or 4L1907282A - stamped 652

I would double check which you have before proceeding (as ETKA can sometimes be wrong).
Thanks. Mine is CCFC. I'll check it before ordering of course. It might just be the battery not providing enough volts though, might need to test a bit more. Will monitor the battery voltage and do some stop starts. I have a boost pack handy.
__________________
Cars...
'93 Audi Coupe 2.0 Alpine White (sold)
'99 Audi S4 Merlin Purple - K04 upgrade to 412hp (sold)
'00 Audi S8 Agate Grey (Sold )
'11 Audi Q7 4.2tdi Unknown Red (Classic Red Pearl Effect - thanks MJ)

Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 01:02 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.